Зробити резюме статті:
Чатгпт

Чому персик смакує нам по-одному, а манго — по-іншому (Фото: charlesdeluvio/Unsplash)
Дослідження, опубліковане в Nature Communications, пояснює, чому ми розрізняємо, наприклад, смак манго і персика. Хоча обидва фрукти мають переважно кислий смак, саме їхній аромат дозволяє нам їх відрізняти. Коли ми їмо, частина хімічних речовин з їжі активує рецептори солодкого, солоного, кислого, гіркого чи умамі на язиці. Інші ж речовини підіймаються до задньої частини носа, активуючи нюхові рецептори. Ці запахи називаються ретроназальними.
Щоб знайти місце, де ці два сигнали об’єднуються, команда під керівництвом нейробіолога Путу Агуса Хорісантоно з Каролінського інституту в Стокгольмі провела експеримент. 25 учасникам давали краплі напоїв, розроблених для активації або лише смакових, або лише ретроназальних нюхових рецепторів, одночасно скануючи активність їхнього мозку.
Потім дослідники використали машинне навчання. Алгоритми тренували на сканах різних ділянок мозку розрізняти реакції на солодкий і солоний смак. Після цього вчені перевірили, чи зможе алгоритм, навчений на реакції на смак, вгадати, який запах відчувала людина.
Найкращі результати показав алгоритм, навчений на зображеннях інсули. Це означало, що активність у цій ділянці виглядала схожою як при відчутті смаку, так і при відчутті пов’язаного з ним запаху. Раніше вважалося, що інсула реагує лише на смакові компоненти. Нове ж дослідження доводить, що саме вона є найранішим етапом обробки смаку їжі як комплексного відчуття.
Інсула розташована глибоко в мозку, що ускладнювало її вивчення раніше. Відомо, що вона також відстежує стан внутрішніх органів, як-от шлунок та кишківник, і підсвідомо впливає на наші харчові звички.
Наразі команда перевіряє, чи активують інсулу також запахи, що потрапляють у ніс ззовні — наприклад, коли ми проходимо повз пекарню чи ресторан.